Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016



Ο Ηγέτης της καρδιάς μας


Έξω από την πύλη του Παραδείσου στέκουν τρεις άνθρωποι. Ο ένας είναι οδηγός νταλίκας, ο άλλος οδηγός λεωφορείου και ο τρίτος θεολόγος. Τους βλέπει ο Άγιος Πέτρος και τους πλησιάζει για να τους οδηγήσει στον χώρο που θα ζήσουν αιώνια. Ο οδηγός νταλίκας πάει στον Παράδεισο, το ίδιο και ο οδηγός λεωφορείου. Βλέποντας αυτό ο θεολόγος καθησυχάζεται. "Αφού αυτοί οι βλάσφημοι οδηγοί πήγαν στο Παράδεισο, δεν υπάρχει περίπτωση να Κολαστώ εγώ". Βλέποντας τον θεολόγο ο Άγιος Πέτρος του λέει με αυστηρό ύφος "στη Κόλαση εσύ". Έκπληκτος ο θεολόγος διαμαρτύρεται!! "Άγιε μου, είναι δυνατόν! Στην Κόλαση εγώ, που μία ζωή δίδασκα Τον Λόγο Του Θεού, ενώ αυτοί οι βλάσφημοι οδηγοί πάνε στο Παράδεισο;" Και απαντάει ο Άγιος Πέτρος. "Τόσες ομιλίες έκανες αλλά κανένας από τους ακροατές σου δεν έκανε κάποια αλλαγή στη ζωή του. Ενώ αυτοί οι οδηγοί κάθε φορά που περνούσαν από ένα δρόμο με κόσμο και τους άκουγαν να βλασφημούν όλοι έκαναν τον Σταυρό τους... "

Αυτό ήταν το αγαπημένο ανέκδοτο που συνήθως έλεγε ο Μακαριστός Χριστόδουλος (17 Ιανουαρίου 1939 - 28 Ιανουαρίου 2008), κατά κόσμον Χρήστος Παρασκευαΐδης. Ένα ανέκδοτο που μόνο τυχαίο δεν είναι. Εκτός της μεγάλης θεολογικής σημασίας του, δείχνει και το πως αντιλαμβανόταν την ζωή ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Μπορεί κάποιοι εδώ στη ζωή να φαίνονται "άγιοι" στο μάτι, όμως ο Θεός έχει άλλα κριτήρια. Ενώ κάποιοι άλλοι οι οποίοι παιρνόταν για "αποβράσματα" ίσως στο μάτι του Κυρίου να είναι αγιότεροι από ορισμένους Κληρικούς και Δεσποτάδες... Με αυτό το σκεπτικό ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος καλεί τους νέους να παρευρεθούν στους Ναούς όπως είναι. Με το τζιν παντελόνι, με το σκισμένο παντελόνι, με την κοντή τη φούστα, ακόμη και με το σκουλαρίκι (τα αγόρια). Από την άλλη, οι νέοι βλέποντας τον νέο Αρχιεπίσκοπό τους στον επιβατήριο λόγο του να ζητάει συγνώμη και να αναλαμβάνει ευθύνες παλιότερων Εκκλησιαστικών ηγετών λαμβάνουν το μήνυμα https://www.youtube.com/watch?v=9w3hWCG9K5s . Ένα μήνυμα που ισχύει ακόμα και σήμερα όπως έχει πει κατ' επανάληψη και ο νυν Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. Βέβαια η πορεία του Χριστοδούλου, που φέτος συμπληρώνει 8 χρόνια μετά την κοίμηση του δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Ο κόσμος αντιλαμβανόταν ότι είχε απέναντί του έναν ΑΛΗΘΙΝΌ ηγέτη και ασυνείδητα ένιωθε μειονεκτικά. Ένοιωθε έτσι διότι από πολύ παλιά τα σπίτια δεν φρόντιζαν να γαλουχήσουν τα παιδιά με παιδεία. Όταν έχεις παιδεία τιμάς και ακολουθείς τον ανώτερο από εσένα ή προσπαθείς να του μοιάσεις έχοντας τις αρετές του σαν πήχη στη ζωή σου. Όταν όμως έχεις βγει από σπίτι με μηδέν παιδεία προσπαθείς να γκρεμίσεις όποιον είναι από εσένα αξιότερος... Δεν απευθύνομαι μόνο στον λαό αλλά και στον Κλήρο που πολέμησε τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο καθ' όλη τη διάρκεια της 10άχρονης θητείας του στον Αποστολικό θρόνο. Ο δε Αρχιεπίσκοπος παρέμεινε δυνατός έως το τέλος και παρόλο τους πόνους της βαριάς και καταραμένης αρρώστιας του καρκίνου χαμογελούσε! Με το χαμόγελο αυτό έφτυνε στα μούτρα τον "θάνατο" και είχε την ελπίδα πως θα κερδίσει ελέω Θεού, την αιώνια ζωή https://www.youtube.com/watch?v=El0I4oelz4U .


Η πορεία του

Από πολύ μικρός αφιέρωσε την ζωή του στην Εκκλησία και τον λαό Του Θεού. Δυστυχώς σήμερα όταν φέρνουμε το όνομά του στο μυαλό μας θυμόμαστε μόνο τις "προφητείες του". Ελάχιστοι είναι αυτοί που θυμούνται το πνευματικό του έργο και την φιλανθρωπία του. Το Α και το Ω της διακονίας ενός Ιεράρχη δηλαδή. Στην ίδια μοίρα βρίσκετε και ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης. Τελευταίος Προφήτης είναι ΜΌΝΟ ο Ιωάννης ο Πρόδρομος.. Όλοι οι υπόλοιποι Άγιοι αλλά και Κληρικοί ή Ιεράρχες που φαίνεται να προφητεύουν είναι γιατί διαβάζουν την Αγία Γραφή. "Ο Λόγος Του Θεού είναι Προφητικός, δεν είμαστε εμείς προφήτες" ξεκαθαρίζει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος σε ομιλία του για την Δευτέρα Παρουσία. Ο λαός όμως αθεολόγητος επιμένει να χαρακτηρίζει τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο "προφήτη" χάνοντας έτσι την ουσία της διακονίας του.. Ο κυρός Χριστόδουλος λοιπόν ως Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, ίδρυσε το "Σπίτι της Γαλήνης του Χριστού" για τους ηλικιωμένους, τη "Χριστιανική Αλληλεγγύη" για τους άπορους, το Κέντρο Συμπαράστασης Οικογένειας και το Συμβουλευτικό Σταθμό Προβλημάτων Εφηβείας.

Καθιέρωσε για πρώτη φορά κληρικολαϊκές συνελεύσεις, δημιούργησε κατασκηνώσεις για παιδιά όλων των ηλικιών, στέκι για τη νεολαία, ραδιοφωνικό σταθμό Ορθόδοξη Μαρτυρία (τον πρώτο για Μητρόπολη εκτός Αθηνών) και ιδιωτικό σχολείο της Μητρόπολης. Χορήγησε υποτροφίες εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης, και συνεισέφερε στην αποστολή αρρώστων στο εξωτερικό. Επί των ημερών του λειτούργησε Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, συγκρότησε ενώσεις για την προστασία της ελληνικής γλώσσας σε συνεργασία με επιστήμονες της περιοχής. Θεμελίωσε ένα κτηριακό συγκρότημα σε μία έκταση περίπου 100 στρεμμάτων στην περιοχή Μελισσάτικα, έξω από τον Βόλο. Σήμερα, εκτός των γραφείων της Μητρόπολης στο συγκρότημα αυτό λειτουργεί συνεδριακό κέντρο. Έμφαση όμως έδινε και στο έμψυχο υλικό της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν πρωτοπήγε στον Βόλο υπήρχαν δώδεκα ιερείς θεολόγοι, ενώ όταν έφυγε άφησε πίσω του περίπου 80. Παράλληλα αρθρογραφούσε σε πολλά έντυπα. Εξαιτίας ενός άρθρου του, που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο, το δημοτικό συμβούλιο του Βόλου, με ψήφισμά του στις 28 Ιουνίου 1984 τον κήρυξε «ανεπιθύμητο» για την πόλη, καθώς θεωρήθηκε ότι με το άρθρο του αυτό είχε «ξεφύγει από τα πλαίσια των θρησκευτικών καθηκόντων του και έβαλλε και κατ' αυτών ακόμη των Δημοκρατικών Θεσμών».

Το 1987 ανέλαβε να τεκμηριώσει και να εκπροσωπήσει την άποψη της Εκκλησίας στα ζητήματα περί Εκκλησιαστικής περιουσίας που είχε θέσει ο τότε Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Αντώνης Τρίτσης, και ήταν εκ των ομιλητών στο συλλαλητήριο την 1η Απριλίου 1987. Η Ιερά Σύνοδος τον όρισε εκπρόσωπό της στην Επιτροπή Συντάξεως Νέου Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας το 1988, καθώς επίσης και στο Εθνικό Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων και στο Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Σούρλας και ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, στενός συνεργάτης του μακαριστού, πρότειναν να στηθεί ο ανδριάντας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου μπροστά από τον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου Βόλου, ως ένδειξη τιμής στον μεγάλο Ιεράρχη. Την πρόταση άμεσα αποδέχτηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ροδούλα Ζήση και ο αντιδήμαρχος Βόλου κ. Απόστολος Φοινικόπουλος. Ο κ. Σούρλας ζήτησε επίσης να δοθεί η ονομασία «Χριστοδούλου, Αρχιεπισκόπου» σε κεντρικό δρόμο της πόλης του Βόλου.


Αρχιεπίσκοπος

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ίδρυσε 14 Ειδικές Συνοδικές Επιτροπές για ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων της σύγχρονης ζωής, μερικές από τις οποίες είναι για τα εξής θέματα: Βιοηθική (1988), Ακαδημία Εκκλησιαστικών Τεχνών (1999), Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (1999), Γάμου, Οικογενείας, Προστασίας του Παιδιού και Δημογραφικού Προβλήματος (1999), Χριστιανικών Μνημείων (1999), Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας (1999), Πολιτισμικής Ταυτότητας (1999), Γυναικείων Θεμάτων (1999), Παρακολούθησης των Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004" (1999), Αθλητισμού (2006), Μεταναστών, Προσφύγων και Παλλιννοστούντων (2006) κλπ.

Κατά τη διάρκεια της αρχιερατείας του έλαβε και τις ακόλουθες πρωτοβουλίες:

ίδρυσε το 1998 γραφείο αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην UNESCO, καθώς και ειδική Συνοδική Επιτροπή παρακολούθησης Ευρωπαϊκών Θεμάτων
συνέστησε το Ίδρυμα Ψυχοκοινωνικής Αγωγής και Στήριξης "Διακονία" το 1999 για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων με έμφαση στους τοξικομανείς, ενώ παρείχε και κέντρο πρόληψης,
ίδρυσε τη "Στέγη Μητέρας" το ίδιο έτος για τη στήριξη ανύπανδρων μητέρων και κακοποιημένων γυναικών,
ίδρυσε το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας (ΚΕ.Σ.Ο.) για τη μέριμνα για τα θύματα εμπορίας και παράνομης διακίνησης προσώπων,
δημιούργησε αλυσίδα βρεφονηπιακών σταθμών για την στήριξη απόρων και πολύτεκνων οικογενειών
ανέπτυξε το Γραφείο Νεότητας με κατασκηνώσεις, αθλητικές δραστηριότητες, ραδιόφωνο, φοιτητικές συνάξεις, σχολές βυζαντινής μουσικής, συνάξεις και άλλα.
Από το 2002 λειτουργεί η Αλληλεγγύη, μία μη κυβερνητική οργάνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μερικές από τις χώρες που δέχθηκαν την ποικιλόμορφη προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας (τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα, τεχνολογικό υλικό, βιβλία και άλλα): Αιθιοπία, Αλβανία, Αρμενία, Αφγανιστάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Ερυθραία, Ζιμπάμπουε, Ιορδανία, Ινδία, Ιράκ, Καζακστάν, Λίβανος, Μαυροβούνιο, Μπεσλάν (Β. Οσετία), Ν.Α. Ασία, Νότια Αφρική, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Συρία, Τουρκία, Τσεχία. Στο πλαίσιο της «Αλληλεγγύης» εγκαινιάστηκε το 2005 ο ξενώνας «Στοργή» με στόχο να «φιλοξενεί, περιθάλπει, ανακουφίζει και επανεντάσσει στην κοινωνία δεκάδες ταλαιπωρημένες και πληγωμένες γυναίκες και να δεχθεί στους κόλπους του κάθε νέα περίπτωση οικογενειακής ή άλλης βίας».
Επίσης καθιερώθηκε η επιδότηση τρίτου παιδιού στα πλαίσια «προγράμματος στήριξης χριστιανικών οικογενειών της Θράκης» με τη μορφή μηνιαίου επιδόματος 35.000-40.000 δραχμών ανά παιδί ανά μήνα, με θετικά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της αύξησης των γεννήσεων με τον αριθμό «των γεννηθέντων ως τρίτων τέκνων...δι' έκαστον των ετών εφαρμογής αυτού, υπερδιπλάσιο των προ της εφαρμογής του Προγράμματος ετών». Το πρόγραμμα αυτό συνάντησε ορισμένες αντιδράσεις επειδή δεν δίνονταν στους μουσουλμάνους της περιοχής . Η Ιερά Σύνοδος με επιστολή της απάντησε λέγοντας πως καταβάλλει το επίδομα μόνο στις χριστιανικές οικογένειες επειδή σε αυτές μόνο έχει πρόσβαση αφού αυτές είναι μέλη της, ενώ έθιξε και ζήτημα διαρκούς απραξίας των κατηγόρων του προγράμματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ληξιαρχείων, το μέτρο της Ιεράς Συνόδου βοήθησε να αυξηθεί η γεννητικότητα των χριστιανικών οικογενειών καθώς οι οικογένειες που απέκτησαν τρίτο παιδί έφτασαν μέσα σε τέσσερα χρόνια τις 800 από περίπου 100.

Επίσης επί των ημερών του έγινε διοργάνωση πλήθους συνεδρίων και ημερίδων, είτε με τη συμμετοχή του, είτε υπό την αιγίδα του, για σειρά σύγχρονων θεμάτων της Θεολογίας, όπως οι αιρέσεις, οι ιερατικές κλίσεις και η κατήχηση. Τέλος αναβαθμίστηκε ο ραδιοφωνικός σταθμός της Ελλαδικής Εκκλησίας, που απέκτησε πρόγραμμα, και εκσυγχρονίστηκαν έντυπα όπως ο «Εφημέριος» και η «Εκκλησία», όπως και εκδόθηκε το περιοδικό «Τόλμη». Αρκετές μητροπόλεις επίσης απέκτησαν τη δική τους ιστοσελίδα, ενώ αξιοποιώντας κοινοτικά κονδύλια εκδίδουν ηλεκτρονικά πιστοποιητικά και έγγραφα.

Δεν μπορεί ένας Ιεράρχης με τόσο πλούσια προσφορά στην Χώρα μας να τον θυμόμαστε μόνο για τις "προφητείες" του. Είναι άδικο!! Φυσικά έχει πει πολύ σημαντικά πράγματα αλλά όχι γιατί ήταν προφήτης! Την Αγία Γραφή μελετούσε που είναι προφητική...



Ηγέτης γεννιέσαι, δεν γίνεσαι

Κάποτε κι εγώ πίστευα πως ηγέτης κάποιος γίνεται στη πορεία. Τελικά όμως δεν συμβαίνει αυτό. Βλέπω ανθρώπους που περνάνε δύσκολα παιδικά χρόνια και μεγαλώνοντας αποκτούν ψυχολογικά προβλήματα.. Κάποιοι άλλοι όμως που περνούν ακριβώς τις ίδιες καταστάσεις σκληραίνουν περισσότερο, οι δυσκολίες γίνονται οδηγοί και μαθήματα που στη συνέχεια θα τους οπλίσουν με ανδρεία, τόλμη και πίστη. Ηγέτες λοιπόν φέρνει ο Θεός στον κόσμο τούτο για να αναλάβουν να καθοδηγήσουν τους υπόλοιπους ανθρώπους. Ηγέτες φέρνει στον κόσμο η Θεία πρόνοια. Έτσι λοιπόν και ο Μακαριστός Χριστόδουλος τοποθετήθηκε στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, για να ποιμάνει τον λαό Του Θεού, να μιλήσει στην καρδιά του πονεμένου ανθρώπου, να διακονήσει την Εκκλησία με τα σπάνια ηγετικά του χαρίσματα. Το πρόσωπό του άστραφτε, το χαμόγελό του σπάνιο. Σε κοιτούσε στα μάτια και σε διαπερνούσε το βλέμμα του. Ήταν σαν μικρό παιδάκι. Μονίμως χαρούμενος. Δεν άφηνε την στεναχώρια του να τον καταβάλει. Ήξερε πως ο πονεμένος άνθρωπος δεν ήθελε να ακούει το κλισέ "όλα θα πάνε καλά". Ήθελε να το έβλεπε κι όλας. Μια σοφή παροιμία όμως λέει πως "πρέπει να κλάψεις πολύ στη ζωή σου, μέχρι να μάθεις τον κόσμο να γελάει". Και έκλαψε πολύ ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος, πάρα πολύ. Κάποιες φορές και δημόσια δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Είναι τέτοια η θέση του ηγέτη που πρέπει να ξεσπάει. Να βγάζει από μέσα του όλα τα άγχη και τις στεναχώριες. Και θα ήταν εύκολο αν οι στεναχώριες και οι δυσκολίες προερχόντουσαν από τον "εχθρό". Όταν όμως οι εκκλησιαστικοί άνθρωποι συνωμοτούν ώστε να σε αποτελειώσουν, το χτύπημα είναι τεράστιο. Τότε ο κόσμος σου, η παιδικότητα της ψυχής σου, το χαμόγελό σου, όλα σβήνουν. Όλα εξαφανίζονται.. Χαρακτηριστική η σκηνή όταν ο σε μία από τις επισκέψεις του στο Άγιον Όρος, η φωτογραφική μηχανή τον αποθανατίζει να έχει πέσει με τα μούτρα πάνω σε ένα ασημένιο κιβώτιο με άγια λείψανα και να σπαράζει στο κλάμα.. Εκεί άφησε τα προβλήματά του, εκεί άφησε την στεναχώρια του, εκεί άφησε τους προβληματισμούς του. Παρακαλούσε Τον Θεό μέσο των αγίων Του, να του δώσουν κουράγιο για την δύσκολη συνέχεια. Άλλη μία στιγμή που ο Αρχιεπίσκοπος ξέσπασε δημόσια είναι τότε που είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο Γιοσάκη και του Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμων. Τότε μία μερίδα του λαού απαιτούσε την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Νίκο Χατζηνικολάου ο Χριστόδουλος δεν άντεξε, ξέσπασε!! Ξέσπασε διότι κατάλαβε πως υπάρχουν Αρχιερείς και Ιερείς που ήθελαν να τον αποτελειώσουν.. Η παιδικότητα και το χαμόγελο του είχαν σβήσει https://www.youtube.com/watch?v=O1qxfRwtTOw . Ένας Χριστόδουλος διαφορετικός από ότι τον είχαμε συνηθίσει.. Ακόμη και κατά την διάρκεια της φοβερής αρρώστιας του καρκίνου άντεχε και χαμογελούσε. Όταν όμως κατάλαβε ότι άνθρωποι της Εκκλησίας τον πολεμούν δεν μπόρεσε να αντέξει. Βαρύ και ασήκωτο το φορτίο.. Όμως γεννήθηκε ηγέτης. Ανέβηκε στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο γιατί θα άντεχε. Όσο και να χτυπούσαν τον Χριστόδουλο εκείνος έβρισκε τον τρόπο να βγαίνει ζωντανός και αλώβητος. Έβρισκε τον τρόπο και το κουράγιο να χαμογελάει ξανά.. Γιατί είχε γεννηθεί για να αντέχει.. Το δένδρο με τους πολλούς καρπούς, το χτυπούν περισσότερο...


Τα λάθη

Φυσικά στον χώρο της Εκκλησίας δεν είμαστε αναμάρτητοι, ούτε Άγιος είναι αυτός που δεν αμαρτάνει. Αναμάρτητος είναι μόνο ο Θεός. Αναμάρτητοι είναι μόνο όσοι βρίσκονται εκτός Εκκλησίας.. Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ήταν κι αυτός άνθρωπος με πάθη και λάθη. Λάθος κατά την άποψή μου ήταν και οι λαοσυνάξεις που πραγματοποίησε σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Όχι γιατί δεν είναι πρέπον να ξεσηκώνετε ο κόσμος αλλά γιατί η κίνηση αυτή του Αρχιεπισκόπου έγινε σε λάθος εποχή. Ο Ελληνικός λαός ακόμη και σήμερα κοιμάται όρθιος. Ξεσηκώνεται και βγαίνει στους δρόμους αλλά μετά πάει και ψηφίζει ξανά τα ίδια και τα ίδια.. Ο αγρότης βγαίνει να διαμαρτυρηθεί αλλά εξακολουθεί να κάνει εμπόριο με μαύρο χρήμα και χωρίς απόδειξη. Εξακολουθεί να παίρνει επιδοτήσεις για προϊόντα που δεν καλλιεργεί... Το ίδιο αποτέλεσμα είχαν και οι λαοσυνάξεις του Μακαριστού Χριστοδούλου. Ο κόσμος ξεσηκώθηκε, έγινε πρωτοφανές κινητοποίηση αλλά στη συνέχεια, όλοι αυτοί που φώναζαν υπέρ του Αρχιεπισκόπου, ψήφισαν ξανά τα ίδια... ΑΝ ΕΊΝΑΙ ΠΟΤΈ ΔΥΝΑΤΌΝ!! Γι αυτό και θεωρώ πως οι λαοσυνάξεις του Αρχιεπισκόπου επί της ουσίας κρίνονται αποτυχημένες. Ο λαός ξεσηκώθηκε αλλά ξέχασε να μετανοήσει, να συγχωρέσει, να προσευχηθεί. Δεν μπορείς να κάνεις επανάσταση χωρίς να είσαι πνευματικά έτοιμος. Οι πατέρες μας, όταν πολέμησαν το 21 και το 40 ήταν έτοιμοι. Ήταν έτοιμοι να πεθάνουν. Είχαν "πεθάνει" προτού πεθάνουν.. Είχαν σκοτώσει το εγώ τους και πολεμούσαν για το μέλλον των παιδιών τους... Για το μέλλον πολλών γενεών.. Αυτός είναι και ο λόγος που η Εκκλησία σήμερα δεν συνεχίζει να ξεσηκώνει τον κόσμο. Κάποτε είχε πει ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος "να κάνουμε επανάσταση, όχι αγανάκτηση". Τότε και σήμερα ο κόσμος έχει μέσα του αγανάκτηση. Αγανάκτηση που δεν μετατρέπετε σε επανάσταση διότι δεν υπάρχουν τα ψυχικά αποθέματα.. Έχουμε φτωχύνει πνευματικά ενώ τολμώ να πω πως ένα μεγάλο ποσοστό του λαού μας έχει αποελληνοποιηθεί..

Το δεύτερο σοβαρό λάθος του Μακαριστού Χριστοδούλου είναι η υποδοχή του Πάπα. Δεν είμαι φανατικός, ούτε θρήσκος αλλά πραγματικά δεν υπήρχε λόγος να κάνει μία τέτοια κίνηση. Ιδικά στη Χώρα μας που οι περισσότεροι θρησκεύουν αντί να πιστεύουν.. Χαρακτηριστικό το περιστατικό έξω από την Μητρόπολη Αθηνών, όταν νεαρός Παλαιοημερολογίτης (ΓΟΧ) χαστούκισε μπροστά σε όλο τον κόσμο τον Αρχιεπίσκοπο!!! https://www.youtube.com/watch?v=ixLeNlx8A5s . Ο νεαρός μάλιστα στην απολογία του είπε πως το έκανε επειδή ήταν ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος που έφερε τον Πάπα στην Ελλάδα. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είμαστε σοβαροί και δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως η Εκκλησία μας ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΎΕΙ ΑΠΌ ΚΑΝΈΝΑΝ ΝΑ ΧΑΘΕΊ, ούτε από "Αιρετικούς" Ιεράρχες αλλά ούτε από πλανεμένους θρησκευτικούς ηγέτες. Η Εκκλησία μας έχει κεφαλή Τον Χριστό και ο Χριστός δεν επρόκειτο να την αφήσει να χαθεί!! Για το λόγο αυτό θεωρώ και αυτή την κίνηση του κυρού Χριστοδούλου λανθασμένη. Διότι έγινε σε λάθος εποχή, σε εποχή που ο Ελληνικός λαός περισσότερο θρησκεύει παρά πιστεύει..


Παντελονάτος

Όπως και να 'χει, προσωπικά θα θυμάμαι τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ως έναν άνδρα που τίμησε τα παντελόνια του.. Είχε το σθένος να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση, απέκρουσε με ψυχραιμία κάθε επίθεση που του έγινε, μέσα από την Εκκλησία και έξω από αυτή, ποίμανε τον λαό Του Θεού με όλη την ψυχή του και τέλος στάθηκε επάξια απέναντι στην φοβερή αρρώστια του καρκίνου. Τις τελευταίες μέρες της ζωής του αρνήθηκε να δεχθεί θεραπευτική αγωγή και διάλεξε να αφήσει την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, μακριά από το νοσοκομείο και τις παρακολουθήσεις των ιατρών. Καμαρωτός και περήφανος μέχρι το τέλος της τελευταίας του πνοής. Ένας άνδρας που ακόμη και το τελευταίο δευτερόλεπτο της επίγειας ζωής του έσφυζε από ζωή, περισσότερο από κάθε υγιές άνθρωπο... Κάθε φορά που βλέπω έναν νεκρό στο φέρετρο, είναι σαν να αντικρίζω κάποιον που επιτέλους τα κατάφερε.. Πέρασε στο επόμενο επίπεδο. Λύθηκαν επιτέλους τα δεσμά της φθοράς και περνάει στην αφθαρσία..

Στο τελευταίο του δημόσιο μήνυμα, με την ευκαιρία της πρωτοχρονιάς του 2008, νιώθοντας το τέλος του αφήνει την παρακαταθήκη του με τα εξής λόγια: Σταθήτε όλοι όρθιοι στις επάλξεις σας και μη ξεπουλήσετε τα πρωτοτόκια μας. Διδάξτε στα παιδιά σας την αλήθεια, όπως την εβίωσαν οι αείμνηστοι Πατέρες μας. Ο λαός μας ξέρει να υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσιά του. Το έχει κατ' επανάληψιν αποδείξει. Και θα το αποδείξει και πάλι. Αντίσταση και Ανάκαμψη. Για να ξαναβρούμε ο,τι έχουμε χάσει, για να υπερασπισθούμε ο,τι κινδυνεύει.

«Κύριος ο Θεος αναπαύσαι και δοξάσαι και εν ουρανοίς
τον κοιµηθέντα µακαριστόν Αρχιεπίσκον ηµών Χριστόδουλο».
Αµήν.

https://www.youtube.com/watch?v=5emxTaM8kz0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου